Strengere wetgeving om franchisenemers te beschermen draagt bij aan de economie.
Dit concludeert het Vakcenrum voor Zelfstandige ondernemers op basis van een onderzoek naar franchisers door onderzoeksbureau Panteia.
Het onderzoek werd verricht in opdracht van BOVAG en het Vakcentrum voor belangenvereniging Franchisenemers Netwerk Nederland (FNN).
Op dit moment is er grote machtsongelijkheid tussen franchisenemers en franchisegevers, zeggen de partijen. Het ministerie van Economische Zaken is bezig met wetgeving om hier een einde aan te maken.
Volgens de opdrachtgevers van het onderzoek zouden deze nieuwe regels ook positief zijn voor de economie. Ze maken de vergelijking met landen als de Verenigde Staten en Australië, waar wel stringente regelgeving is op het gebied van franchising.
Autobranche
In die landen is het aandeel franchisenemers in de economie respectievelijk 7,4 procent en 10,8 procent van het bruto binnenlands product (bbp). In Nederland staat dit percentage op bijna 3 procent van de economie.
Nederlandse franchisenemers hebben een omzet van ongeveer 53,5 miljard euro. In totaal hebben ze 331.800 medewerkers en 33.000 vestigingen en zijn ze aangesloten bij één van de ongeveer duizend actieve franchiseformules.
De grootste franchisesector is de autobranche met een omzet van 23 miljard euro. Franchise-supermarkten zijn goed voor een omzet van ruim 13 miljard. Zowel in de supermarktbranche als in de autosector zijn franchisenemers verantwoordelijk voor ruim een derde van de brancheomzet.
bron: nu.nl
Foto: ANP