• Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Franchisers mogen Bakker Bart niet overnemen

Franchisers mogen Bakker Bart niet overnemen

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

BEUNINGEN – Het plan van vier franchisers om de formule Bakker Bart over te nemen kan voorlopig in de ijskast worden gezet.

Eigenaar van de formule, Gilde, heeft het voorstel die de ondernemers dinsdag indienden, afgewezen. Het investeringsbedrijf stelt dat Bakker Bart niet te koop staat.

Na jarenlang verwikkeld te zijn geweest in een juridische strijd met het moederbedrijf Bart’s Retail hebben franchisers Martijn van Gelder, Martijn Timmermans, Marcello Randolfi en John Gerressen het plan opgevat om zelf de formule Bakker Bart over te nemen. Anderhalf jaar werd gewerkt aan een gedegen plan. De mannen vonden financiers voor hun plan en de banken juichten het plan toe, zo zeiden de vier ondernemers. Dinsdag dienden de franchisers hun plan in bij Gilde, eigenaar van Bart’s Retail, maar vanuit de organisatie kwam een afwijzende reactie. Bakker Bart staat niet te koop is de reactie van het investeringsbedrijf.

Strijd
Out.of.Home Shops sprak een aantal weken geleden met de initiatiefnemers(Franchisers Bakker Bart: onderste steen boven). Overname is volgens de mannen de enige manier om de formule Bakker Bart weer goed op de kaart te zetten, zo merkten zij destijds op. “Het grootste gedeelte van de franchisers verkeert in zwaar weer. Nu het hoger beroep is aangetekend zal zolang de procedure loopt er geen verbetering in komen”, legde Timmermans uit. De formule hangt volgens de franchiser als een blok aan het been van investeringsmaatschappij Het Gilde. “Het Gilde is niet meer bereid om nog geld te steken in de formule Bakker Bart en wil de formule zo snel mogelijk verkopen. Kandidaat-kopers schrikken echter af omdat de formule nog steeds in een juridische strijd is verwikkeld.” De overname zal volgens de initiatiefnemers voor veel franchisers een uitkomst bieden omdat het verdienmodel flink aangepast gaat worden. Timmermans: “We denken dat we onze collega’s hier ook een groot plezier meedoen. We betalen nu een fee van 8 procent. Deze willen wij verlagen tot 2 of 3 procent of nog minder in de vorm van een contributie. In ons plan kan iedere winkel, op misschien een enkeling na, blijven bestaan.” Na de overname zal het wat de franchisers betreft een soort coöperatie worden. “De financierders houden het meerderheidsbelang maar alle franchisers delen ook mee in de winst, zij worden mede-eigenaar”, zegt Timmermans. Moederorganisatie Bart’s Retail zoals deze er nu staat, zal verdwijnen in het plan van de mannen.

Reacties
Hoewel Van Gelder, Timmermans, Randolfi en Gerressen denken met het plan goud in handen te hebben, staan niet alle Bakker Bart-ondernemers te springen om overname door de franchisers zelf. Zij ontvingen dinsdag een brief van de initiatiefnemers waarin uitgelegd wordt wat het plan is. “Tuurlijk, als ik zie dat de fee omlaag gaat van 8 naar 2 procent, dan denk ik ook meteen: Wauw! Maar het is te mooi om waar te zijn. Het is een ongeloofwaardig verhaal. Dat vind ik niet alleen, ik heb al contact gehad met ondernemers uit onder meer Coevorden en Kaatsheuvel. Ook zij staan er sceptisch tegenover”, zegt Bakker-Bart franchiser Jeroen Bakker in een reactie. Bakker heeft zelf twee vestigingen in Groningen en twee in Emmen. Ondanks alle strubbelingen binnen de organisatie heeft Bakker er vertrouwen in dat Bakker Bart weer een gezonde formule zal worden. “Natuurlijk ben ik het ook niet altijd eens met het beleid van de formule, maar het bedrijf heeft eindelijk weer een plan. Ik heb er voor de volle 120 procent vertrouwen in. Ik overweeg zelfs om er nog een paar locaties bij te nemen”, zegt Bakker. De actie van de vier franchisers zorgt volgens de ondernemer vooral voor nog meer onrust. “Dat kunnen we echt niet gebruiken in de organisatie.”

Visie
Ook de Bakker Bart-ondernemer in Purmerend staat niet meteen te springen om de overname. “Ik weet eerlijk gezegd nog niet zo goed wat ik hiervan moet zeggen. Voor mijn gevoel gaat het de laatste tijd juist eindelijk weer de goede kant op met Bakker Bart. Onder leiding van de nieuwe directie is de visie terug”, aldus de franchiser.

Bart’s Retail laat bij monde van algemeen directeur Herbert Schalkwijk weten niet in te gaan op het plan dat de franchisers hebben ingediend.

Wat de volgende stap wordt van Timmermans, Van Gelder, Randolfi en Gerressen is nog niet bekend. De franchisers zijn daarover momenteel in overleg. Zodra daar over meer bekend is, zal Out.of.Home Shops erover berichten.

Bron: out of home shops


© 2024 Franchisekamer. Alle rechten voorbehouden. Gemaakt door Website-maker.nl

franchise logo