• Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Rechter wijst deeg- en huurclaim van boze Bakker Bart-franchisers af

Rechter wijst deeg- en huurclaim van boze Bakker Bart-franchisers af

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
NIJMEGEN - Bart's Retail BV, het moederbedrijf van Bakker Bart, hoeft 10 boze franchisenemers geen schadeclaim van 1,5 miljoen euro te betalen. De 10 winkeliers beweerden dat ze te hoge duur- en deegprijzen betaalden.
De kantonrechter in Nijmegen stelt dat Bakker-Bartuitbaters, onder meer uit Arnhem, Ede, Wageningen en Utrecht hun claim onvoldoende hebben onderbouwd. "Wij hebben altijd vertrouwen gehad in een goede afloop", zegt woordvoerder Jan Joris Heling in een eerste reactie. "We willen nu weer vooruit kijken, dit heeft allemaal lang genoeg geduurd."
Uitgesteld
De uitspraak van de rechter werd keer op keer uitgesteld, volgens de rechtbank vanwege de complexiteit van de zaak.

Huur- en deegprijzen
De 10 franchisers waren in juli 2015 naar de rechter gestapt. "Velen van ons staat het water tot aan de lippen", zei John Gerressen, zelf franchisenemer in Duiven, destijds namens de 10 winkeliers. Niet alleen de huur- en deegprijzen werden aan de kaak gesteld, ook verklaarden ze dat het moederbedrijf de franchisenemers in een wurggreep zou houden. Zodanig zelfs, dat er in feite sprake zou zijn van schijnzelfstandigheid.

Lagere omzet
Bart's Retail BV, gevestigd in Beuningen, ontkende bij de rechter dat de eigen winkeliers meer moeten voor het Bakker Bart-deeg moeten betalen dan andere afnemers. Volgens de advocaten van de grootste bakkersketen van Nederland (176 winkels) hebben de franchisenemers van een economisch probleem - lagere omzetten door de crisis - ten onrechte een juridisch probleem gemaakt.

Geschillencommissie
Volgens woordvoerder Heling is verhouding tussen moederbedrijf en franchisenemers de afgelopen tijd sterk verbeterd. "We hebben een nieuwe overlegstructuur opgezet: Bart's Franchise Orgaan, die ook een geschillencommissie kent. De meerderheid van de winkeliers is er bij aangesloten."

Bron: De gelderlander


© 2023 Franchisekamer. Alle rechten voorbehouden. Gemaakt door Website-maker.nl

franchise logo