• Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Voor- en Nadelen

Voor- en Nadelen

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Hier de voor en nadelen als u zich aanmeld als nieuwe franchisenemer bij een franchise formule.

Waarom wel een franchise?

  • U begint met een ‘bewezen formule’, wat betekent dat u vanaf uw start herkenbaar bent voor uw klanten, omdat u gebruik maakt van het imago, de inrichting en productlijn van een bestaande (winkel)keten en dat u baat kunt hebben bij de kennis die de keten heeft over wat ‘werkt’ en ‘niet werkt’.
  • U krijgt doorgaans ondersteuning op het gebied van marketing, promotie, sales, financiën, assortiment en bedrijfsvoering.
  • U kunt inkoopvoordeel hebben op grond van de centrale inkoop waarmee franchiseketens doorgaans werken.

Waarom geen franchise?

  • Deelname aan een franchiseformule brengt meestal kosten met zich mee, zoals instapkosten, kosten voor de aankleding van uw winkel of vestiging, afdracht van een deel van de omzet en betaling voor de ondersteuning van de formule (t.a.v. marketing promotie etc.).
  • Met een franchiseformule deelt u uw winst, maar niet uw verlies.
  • De franchisegever heeft weliswaar mogelijkheden voor het realiseren van volumevoordeel, maar dat voordeel wordt niet altijd gedeeld met franchisenemers. Het is daarom belangrijk dat u inzicht krijgt in het verdienmodel van de franchisegever.

Kortom, u geeft een aantal keuzes uit handen. Minder keuzes betekent mogelijk minder inspanning, maar ook minder vrijheid. U bent doorgaans gebonden aan centrale inkoop. Dit spaart uitzoekwerk en kan inkoopvoordelen opleveren, maar indien u niet tevreden bent met de prijs of de kwaliteit zit u er toch aan vast. Soms zult u moeten betalen voor zaken waar u zelf niet voor zou kiezen, maar de kans is ook kleiner dat u zaken over het hoofd ziet die wel nuttig of nodig zijn.

In hoeverre u als ondernemer van een franchise de voordelen of nadelen ondervindt, is afhankelijk van de inhoud van uw franchiseovereenkomst. Lees de overeenkomst daarom goed door voordat u tekent en onderhandel over de voorwaarden. Zo voorkomt u dat u later voor verrassingen komt te staan.


© 2024 Franchisekamer. Alle rechten voorbehouden. Gemaakt door Website-maker.nl

franchise logo